Začátek Sokolovského pivovaru Permon byl o něco odlišnější od pivovaru v Potštejně. Majitel totiž dříve podnikal v telekomunikacích, vlastnil firmu, která byla jedničkou v poskytování internetu v Sokolově. Tento podnikatelský úspěch také umožnil, aby se majitel telekomunikační firmy stal majitelem pivovaru.
A jak se to celé stalo?
Již před nějakou dobou se v rodině mluvilo o tom, že by si pořídili a provozovali hospodu. Zarazili se ale na tom, že si nebyli nakonec jisti, že hospoda je to pravé. Když totiž nemáte něco speciálního, nemá možná ani smysl začínat. A nakonec se rozhodli právě pro pivo. Dokonce kvůli pivovaru přenechat část IT firmy společníkovi.
První malý rodinný pivovar si postavili v přístavku u garáže. Inspirovat se nechali jedním pánem z Plzně, který měl svůj malinký pivovar právě v garáži. Byl to bývalá plzeňský sládek, který od té doby postavil asi 50 minipivovarů u nás i ve světě.
A začalo se vařit. První pivo opustilo tento minipivovat v roce 2006 a nebylo určeno pro vlastní hospodu, jak tomu velmi často bývá. Přesvědčili se totiž o tom, že je lepší vařit a prodávat pivo, než provozovat hospodu a pivo jen odebírat a prodávat.
Důvodem je také cena. Sokolov je město, kam chodí lidé na pivo velmi často, někteří i denně, a tak je hodně důležitá jeho cena. Vyhledávaná jsou tedy převážně piva levnější, často čepovaný je tady Gambrinus.
Pivo z minipivovaru Permon není dle slov jeho majitele určeno pro každodenní konzumaci. Využívají totiž velmi kvalitní suroviny a tomu také odpovídá cena konečného piva. Hlavními odběrateli jsou tak velká města, převážně Praha a Brno. Oblíbené je ale také za našimi hranicemi. Odebírají ho Irsko, Švědsko, Polsko, Litva a další. Jediná země, kde toto pivo vůbec nepřijali, bylo Německo.
Na začátku se tento minipivovar zaměřil na ležáky. Těšily se úspěchu a možnosti garáže na to akorát stačily – vybavení stálo asi 1,5 milionu a bylo možné uvařit jen 100 litrů najednou. To ale brzy přestalo stačit. Majitel se tedy rozhodl postavit pivovar nový, větší, investoval většinu peněz vydělaných v minulosti. Celkem to přišlo na 3,5 milionu a bylo to v roce 2009. Tady už mohli uvařit 600 litrů piva denně.
Chvíli to stačilo, ale po nějaké době nastalo období velkého rozkvětu minipivovarů a ochutnávkových pivnic a stalo se to, že ani tento provoz nedostačoval. Majitel se pokusil domluvit s městem na pronájmu části areálu odsvěceného sokolovského kláštera. Dohoda byla uzavřena a v roce 2011 otevřen nový pivovar, který má dnešní podobu. Investovali také do nové stáčecí linky a dokáží tak měsíčně expedovat až 20 tisíc lahví.
Město ocenilo tento přístup a dokonce vydalo „právo várečné“ a titul „měšťanský pivovar“. V letošním roce je očekávána produkce okolo 3000 hektolitrů, skutečnost ale může být i o něco větší.
Kromě všech změn, které udělali, se ještě začali orientovat na stále žádanější svrchně kvašená piva. V současné době tvoří tato piva až dvě třetiny celé produkce. A jaká jsou ta sokolovská? Odezvy jsou na ně výborné, získaly také řadu ocenění. I majitel říká, že jejich pivo chutná téměř všem, snad jen tak 2 lidem ze 100 ne.
A co konkurence?
Pivovar Permon si z konkurence zatím velké starosti nedělá. Podle jeho šéfa jim konkurence mezi jinými pivovary nijak neubližuje, neboť všechny naše malé pivovary, které se orientují na výrobu svrchně kvašených piv, vyrábějí z velké části pivo pro svoji restauraci nebo hospodu. A ti zbývající, kteří vyrábějí a rozvážejí také jinam, se bez problémů prozatím uživí. I majitel tohoto minipivovaru potvrzuje, že k zastavení vzniku dalších malých pivovarů může dojít kvůli nedostatku surovin.
Poptávka po svrchně kvašených pivech totiž není záležitostí pouze Česka, ale celé Evropy. A ještě větší tradici mají tato piva v USA. A právě poptávka po americkém chmelu stále roste, neboť jeho ovocnější vůně je typická pro piva typu „ejl“. Není tedy nic neobvyklého, že je nutné toto objednávat i rok dopředu.
Majitel Sokolovského pivovaru si byl prohlédnout některé pivovary také v zahraničí, zejména pak v USA. Na první dojem bylo všechno krásné, ale později se dověděl, že vaří pivo ze 60% z rýže a pouze ze 40% ze sladu. A zdá se jim to zcela v pořádku. Majiteli našeho pivovaru však ne.
Jinou zkušenost získal ve Velké Británii, kde navštívil skotský pivovar BrewDog. Dokonce mluvili také o možné budoucí spolupráci, neboď produkty pivovaru Permon jim chutnaly.
My si můžeme jen přát, aby pivovar vařil pivo ke spokojenosti konzumentů a i nadále se mu dařilo (třeba i v zahraničí).
Přehled hospůdek, kde se točí Permon
Přehled dílů seriálu o malých pivovarech a jejich pivě:
- ROZMACH MALÝCH PIVOVARŮ U NÁS
- POTŠTEJNSKÝ CLOCK
- BRNĚNSKÝ PIVOVAR LUCKY BASTARD
- PRAŽSKÝ PIVOVAR KOLČAVKA
- RADNIČNÍ MINIPIVOVAR JIHLAVA
- ZÁMECKÝ PIVOVAR FRÝDLANT
- PIVOVAR FALKON
- PIVOVAR NÁRODNÍ (V PRAZE)
- BRNĚNSKÝ PIVOVAR HAUSKRECHT
- KLÁŠTERNÍ PIVOVAR STRAHOV
- MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR POLIČKA
- SOKOLOVSKÝ PIVOVAR PERMON