RADNIČNÍ MINIPIVOVAR JIHLAVA

Další ze zajímavých minipivovarů je ten v Jihlavě. Snem jednoho ze současných majitelů bylo pěstovat a vyrábět víno. Protože ale podmínky pro pěstování vína na Vysočině nejsou příliš vhodné, rozhodli se nakonec pro pivo. A bylo to rozhodnutí správné.

Také původní povolání a obor majitelů tohoto minipivovaru nemá nic společného s vařením piva. Jeden ze současných spolumajitelů u svého původního zaměstnavatele několik let řídil jeden jihlavský hotel a díky tomu se dověděl něco o gastronomii. A tento obor se mu velice zalíbil. Po 5 letech se rozhodl pro změnu. Ze zaměstnání odešel a založil si se synem firmu se dvěma obory podnikání – inženýrství ve stavebnictví (původní obor zaměstnání) a gastronomie.

Jak to bylo na začátku?

Radniční pivovar vznikl před 4 lety a v roce 2014 již získal ocenění „Minipivovar roku 2014“ (udělilo Sdružení přátel piva). Z jeho produkce můžete znát například piva Ignác, Jiskra nebo Zikmund a za dobu svého fungování si piva vybudovaly celkem silnou pozici.

Část firmy zabývající se gastronomií provozuje v Jihlavě Radniční restauraci s minipivovarem, vinotéku a dvě kavárny. Restauraci nejdete v historické části města na Masarykově náměstí a ve sklepních prostorech tohoto domu se rozhodli vybudovat minipivovar.

První poznatky se scháněly různě, navštívili několik malých pivovarů u nás nebo v Bavorsku, pomohl také bývalý sládek z Plzně. V současné době mají výrobu piva na starosti 4 lidé. Jejich snahou je samozřejmě kvalita, ale také rozmanitost nabídky – rádi by nabídli dostatečný počet druhů, aby si skutečně mohl vybrat každý. Během své 4-leté existence uvařili asi 30 druhů piv. Jedno mají ale všechna piva společné – jedná se o piva nefiltrovaná a nepasterovaná. Jejich chuť je tak bohatější a výraznější.

Nabídka piv

Základem jejich nabídky je pivo Ignác – dvanáctistupňové pivo plzeňského typu a pak Zikmund - polotmavá třináctka (toto je alternativa k řezaným pivům a jeho barva připomíná zrzavé vlasy Zikmunda). Od jara do podzimu je v nabídce také Jiska – desítka typu pale ale, tedy lehčí pivo vhodné pro konzumaci v teplejších měsících.

Šéf tohoto pivovaru není sice velkým příznivcem ovocných piv, ale v nabídce mají i tento druh – Zuzana – dvanáctistupňové pivo s přidanou ovocnou šťávou (višeň, borůvka, mandarinka nebo rybíz).

Kromě toho vaří také méně obvyklá piva, jako je například dýňové pivo nebo vánoční speciální s přídavkem medu a zázvoru. Nechybí ale ani pšeničná piva nebo speciály typu IPA. Letos si také poprvé vyzkoušeli uvařit pivo německého typu, což je spodně kvašené pivo s vyšším obsahem zbytkového cukru.

Výroba a kapacita

Jak jsme již uvedli, vaření piva probíha ve sklepních prostorách historické budovy. Díky tomu je omezena kapacita celé výroby, za rok tady stačí uvařit necelých 1000 hektolitrů. Přibližně 60 % celé produkce je určeno přímo pro pivnici na jihlavském náměstí, zbývající část je distribuována do několika desítech hospod v Praze, Brně, Hradci Králové a jejich okolí. Vždy se ale jedná o podniky, kde můžete ochutnat více druhů piv, ne pouze jednu značku.

Plány do budoucna

Do budoucna mají v plánu vařit také pivo černé pod názvem Prior. Bude pojmenované podle velkého jihlavského obchodního domu, jež představuje jakousi černou kaňku uprostřed historického centra města.

V následujících měsících by rádi zahájili distribuci piva také na Slovensko. Důvodem je skutečnost, že na Slovensku výrazně roste zájem o piva z menších pivovarů, těch je ale tady velmi málo. Je to pro ně tedy velká příležitost.

Zážitková turistika – bonus na konec

Pokud rádi zkoušíte něco nového, i taky je pro vás něco připraveno. Například se na jeden den můžete stát sládkem a vyzkoušíte si tak, co to znamená „vařit skutečné pivo“. Často se toto pořizuje jako dárek, konají se zde také firemní teambuildingy.

A ani tento pivovar nevidí budoucnost nijak černě. Tvrdí, že dokud budou lidé vyhledávat zážitek a něco zajímavého a jiného, budou mít co dělat. A v tomto směru jsou optimisti.

A nám nezbývá nic jiného, než jim držet palce.

Přehled dílů seriálu o malých pivovarech a jejich pivě:

  1. ROZMACH  MALÝCH  PIVOVARŮ  U NÁS
  2. POTŠTEJNSKÝ CLOCK
  3. BRNĚNSKÝ  PIVOVAR  LUCKY  BASTARD
  4. PRAŽSKÝ  PIVOVAR  KOLČAVKA
  5. RADNIČNÍ  MINIPIVOVAR  JIHLAVA
  6. ZÁMECKÝ  PIVOVAR  FRÝDLANT
  7. PIVOVAR  FALKON
  8. PIVOVAR  NÁRODNÍ   (V   PRAZE)
  9. BRNĚNSKÝ  PIVOVAR  HAUSKRECHT
  10. KLÁŠTERNÍ   PIVOVAR  STRAHOV
  11. MĚŠŤANSKÝ  PIVOVAR  POLIČKA
  12. SOKOLOVSKÝ  PIVOVAR  PERMON

Vybavení do přírody

Přihlašte se k odběru akcí slev a novinek

a získejte 100,- Kč na první nákup

Přibalte si sebou

Taška Deuter Hopper
849 Kč1 090 Kč
Koupit

Zobrazit komletní nabídku

Jsme i na Facebooku

TOPlist