Další ze zajímavých minipivovarů je ten v Jihlavě. Snem jednoho ze současných majitelů bylo pěstovat a vyrábět víno. Protože ale podmínky pro pěstování vína na Vysočině nejsou příliš vhodné, rozhodli se nakonec pro pivo. A bylo to rozhodnutí správné.
Také původní povolání a obor majitelů tohoto minipivovaru nemá nic společného s vařením piva. Jeden ze současných spolumajitelů u svého původního zaměstnavatele několik let řídil jeden jihlavský hotel a díky tomu se dověděl něco o gastronomii. A tento obor se mu velice zalíbil. Po 5 letech se rozhodl pro změnu. Ze zaměstnání odešel a založil si se synem firmu se dvěma obory podnikání – inženýrství ve stavebnictví (původní obor zaměstnání) a gastronomie.
Jak to bylo na začátku?
Radniční pivovar vznikl před 4 lety a v roce 2014 již získal ocenění „Minipivovar roku 2014“ (udělilo Sdružení přátel piva). Z jeho produkce můžete znát například piva Ignác, Jiskra nebo Zikmund a za dobu svého fungování si piva vybudovaly celkem silnou pozici.
Část firmy zabývající se gastronomií provozuje v Jihlavě Radniční restauraci s minipivovarem, vinotéku a dvě kavárny. Restauraci nejdete v historické části města na Masarykově náměstí a ve sklepních prostorech tohoto domu se rozhodli vybudovat minipivovar.
První poznatky se scháněly různě, navštívili několik malých pivovarů u nás nebo v Bavorsku, pomohl také bývalý sládek z Plzně. V současné době mají výrobu piva na starosti 4 lidé. Jejich snahou je samozřejmě kvalita, ale také rozmanitost nabídky – rádi by nabídli dostatečný počet druhů, aby si skutečně mohl vybrat každý. Během své 4-leté existence uvařili asi 30 druhů piv. Jedno mají ale všechna piva společné – jedná se o piva nefiltrovaná a nepasterovaná. Jejich chuť je tak bohatější a výraznější.
Nabídka piv
Základem jejich nabídky je pivo Ignác – dvanáctistupňové pivo plzeňského typu a pak Zikmund - polotmavá třináctka (toto je alternativa k řezaným pivům a jeho barva připomíná zrzavé vlasy Zikmunda). Od jara do podzimu je v nabídce také Jiska – desítka typu pale ale, tedy lehčí pivo vhodné pro konzumaci v teplejších měsících.
Šéf tohoto pivovaru není sice velkým příznivcem ovocných piv, ale v nabídce mají i tento druh – Zuzana – dvanáctistupňové pivo s přidanou ovocnou šťávou (višeň, borůvka, mandarinka nebo rybíz).
Kromě toho vaří také méně obvyklá piva, jako je například dýňové pivo nebo vánoční speciální s přídavkem medu a zázvoru. Nechybí ale ani pšeničná piva nebo speciály typu IPA. Letos si také poprvé vyzkoušeli uvařit pivo německého typu, což je spodně kvašené pivo s vyšším obsahem zbytkového cukru.
Výroba a kapacita
Jak jsme již uvedli, vaření piva probíha ve sklepních prostorách historické budovy. Díky tomu je omezena kapacita celé výroby, za rok tady stačí uvařit necelých 1000 hektolitrů. Přibližně 60 % celé produkce je určeno přímo pro pivnici na jihlavském náměstí, zbývající část je distribuována do několika desítech hospod v Praze, Brně, Hradci Králové a jejich okolí. Vždy se ale jedná o podniky, kde můžete ochutnat více druhů piv, ne pouze jednu značku.
Plány do budoucna
Do budoucna mají v plánu vařit také pivo černé pod názvem Prior. Bude pojmenované podle velkého jihlavského obchodního domu, jež představuje jakousi černou kaňku uprostřed historického centra města.
V následujících měsících by rádi zahájili distribuci piva také na Slovensko. Důvodem je skutečnost, že na Slovensku výrazně roste zájem o piva z menších pivovarů, těch je ale tady velmi málo. Je to pro ně tedy velká příležitost.
Zážitková turistika – bonus na konec
Pokud rádi zkoušíte něco nového, i taky je pro vás něco připraveno. Například se na jeden den můžete stát sládkem a vyzkoušíte si tak, co to znamená „vařit skutečné pivo“. Často se toto pořizuje jako dárek, konají se zde také firemní teambuildingy.
A ani tento pivovar nevidí budoucnost nijak černě. Tvrdí, že dokud budou lidé vyhledávat zážitek a něco zajímavého a jiného, budou mít co dělat. A v tomto směru jsou optimisti.
A nám nezbývá nic jiného, než jim držet palce.
Přehled dílů seriálu o malých pivovarech a jejich pivě:
- ROZMACH MALÝCH PIVOVARŮ U NÁS
- POTŠTEJNSKÝ CLOCK
- BRNĚNSKÝ PIVOVAR LUCKY BASTARD
- PRAŽSKÝ PIVOVAR KOLČAVKA
- RADNIČNÍ MINIPIVOVAR JIHLAVA
- ZÁMECKÝ PIVOVAR FRÝDLANT
- PIVOVAR FALKON
- PIVOVAR NÁRODNÍ (V PRAZE)
- BRNĚNSKÝ PIVOVAR HAUSKRECHT
- KLÁŠTERNÍ PIVOVAR STRAHOV
- MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR POLIČKA
- SOKOLOVSKÝ PIVOVAR PERMON