Pár řádků o Pivovaru Svijany

Svijanské pivo patří v Česku k nejoblíbenějšímu a zároveň nejvýdělečnějšímu z toho, co české pivovary nabízí. Pivovar Svijany sídlí ve stejnojmenné obci o 300 obyvatelích už od roku 1564. Sám pivovar přiznává, že vaří z kvalitních surovin stejně jako konkurence – rozdíl je ale ve způsobu vaření piva. Svijany se nesnaží vařit co nejlevněji a nejrychleji, ale co nejlépe.

První zmínka o pivovaru je z již zmíněného roku 1564. Pivovar byl součástí svijanské renesanční tvrzi patřící Jaroslavu z Vartemberka, tehdejšímu pánovi. V průběhu staletí panství vystřídá mezi majiteli Valdštejny, kteří tvrz přestavěli v zámek, a Rohany, kterým patřil i Sychrov. V roce 1945 byl pivovar zkonfiskován a znárodněn; od revoluce je pivovar součástí několika pivovarnických společností a podniků až do roku 1998, kdy vzniká společnost Pivovar Svijany s.r.o., od roku 2005 a.s. V roce 1998 má pivovar výstav 43 tisíc hektolitrů piva, o deset let později je to už 300 tisíc hektolitrů. Od roku 2010 se staly Svijany nejsilnějším regionálním pivovarem v severních Čechách a dnes už jsou jedněmi z největších nezávislých pivovarů v republice.

České pivo je jiné než pivo jinde ve světě. To proto, že si drží postupy a chuť od poloviny 20. století stejné, na rozdíl od zbytku světa, který vycházel technologiím a pokroku ve vaření piva vstříc. Socialismus a železná opona zamezila Česku v pokroku, v ohledu pivovarnictví to ale dnes vidíme jako velké štěstí. Právě díky tomu je dnes české pivo výjimečné a tolik oblíbené. Po revoluci spousta českých pivovarů nakonec k modernizaci a novým technologiím po vzoru západu přistoupila, na svijanský pivovar se ale jako na ten vždy nejmenší nikdy nedostalo. Když se potom osamostatnil a stal se samostatnou společností, vědom si své výjimečnosti nakonec zůstal u původních varných postupů a i díky tomu je dnes jedním z nejúspěšnějších pivovarů u nás.

Nejen tradiční způsob výroby, ale také pivní speciály dělají ze Svijan tak oblíbenou značku. Nejznámějšími jsou asi 13% světlé pivo Kníže a tmavé pivo Kněžna – ta je ze svijanských piv pravidelně tou nejoceňovanější. Dále se vyrábí 15% Baron anebo nefiltrovaný 13% Kvasničák; Svijany vyrábí i „pito“ – nealkoholické pivo Vozka. Mezi klasická svijanská piva patří Svijanská Desítka (10%), velmi oblíbená „jedenáctka“ Svijanský Máz nebo třeba 12% Rytíř nebo Weizen.

Všechna tato piva i jejich přípravu je možné vidět na vlastní oči – pivovar nabízí komentované prohlídky, je nutné je ale objednat týden předem a velikost skupiny musí být minimálně deset členů.

Pivovar Svijany se za 25 let dostal od chátrajícího objektu těsně před zavřením v 90. letech do pozice 6. největšího českého pivovaru, kde se stále drží. Točí ho nespočet hospod po celé České republice a je zcela evidentní, že Čechům chutná.

Vybavení do přírody

Přihlašte se k odběru akcí slev a novinek

a získejte 100,- Kč na první nákup

Přibalte si sebou

Nůž Petzl Spatha
491 Kč630 Kč
Koupit

Zobrazit komletní nabídku

Jsme i na Facebooku

TOPlist