Nový trend, nebo nic nového pod sluncem?

Dnes se hovoří o pivech pšeničných, kvasnicových, nefiltrovaných – prostě o pivech se zákalem. Jaký je v nich rozdíl?

Každé pivo po vyrobení je v podstatě kvasnicové. Pak se vyčeří a přefiltruje a dostaneme čiré pivo, na které jsme zvyklí. Tedy pivo kvasnicové a nefiltrované je to samé. Jiné je to u pšeničného piva. U laické veřejnosti existuje názor, že pšeničné pivo je z pšenice a ostatní piva jsou z ječmene. OMYL. V pšeničném pivu je vždy slad z ječmene a obilný slad se přidává ve větším či menším poměru. Ze samotné pšenice nejde v podstatě pivo vyrobit běžnou technologií. Přesto pšenice ovlivní výsledný produkt tím, že pivo je světlé tzv. bílé a Němci mu říkají Weissbier někdy také Weizenbier. Je lehčí, lahodnější. Je to charakteristické pivo svou vůní a chutí a lépe se snoubí s přídavkem ovoce a bylin. V Německu často bývají tato piva ochucena citronem.

Co z těchto piv vyrábíte ve svých pivovarech a jak?

Vyrábím pšeničné pivo světlé, tmavé, polotmavé i ochucené a snažím se dělat také piva belgického typu. Obsah alkoholu je v rozmezí od 4–9 %. Ovoce maceruji a s novým výrobkem se mnohdy zabývám i několik roků. Teď Pšeničná piva byla v Čechách v 15.–17. století stejně obvyklá jako piva vařená čistě z ječného sladu. Piva vzniklá ze směsi sladů se začala vařit až později a předpokládá se, že to byl důsledek smíšeného výsevu na polích. Piva pšeničná byla tehdy dokonce převažující. Důvodem jejich ústupu byla pravděpodobně vyšší cena pšenice. Zajímavé je, že pšeničné pivo smělo být vařeno po celý rok, na rozdíl od světlého piva, které se vařilo jen v chladných měsících roku, tedy od září do dubna. například maceruji višně. V našich restauracích mají tato piva velký úspěch a mohu říci, že již 50 % našich zákazníků konzumuje výhradně pšeničná piva. Pšeničné pivo dle všech dostupných materiálů má dlouhou historii, a tak vlastně dnešní „novinka“ není nic nového pod sluncem.

Jakým způsobem se servírují pšeničná piva?

Pšeničné pivo se podává ve vysokých, štíhlých sklenicích, někdy jsou i na stopce a připomínají větší „šampusky“. Doporučená teplota podávání piva je 8–10 °C. Při vyšší teplotě se sice uvolňuje více aromatických látek, ovšem rychleji uniká oxid uhličitý a pivo tak rychleji ztrácí říz. Sklenice na pšeničné pivo by měly být nejlépe vypláchnuté studenou vodou. Při mytí v myčkách je třeba pamatovat na to, aby ve sklenicích nezůstaly žádné mycí prostředky, a již umyté sklenice bychom neměli zevnitř leštit. Při nalévání lehce sklenici nakloníme a pomalu po skle naléváme. V žádném případě nenoříme hrdlo lahve do piva! Tak na prst zbytku v lahvi ponecháme, lehkými krouživými pohyby uvolníme kvasnice a dolijeme. Kvasnice patří bezpodmínečně do skla.

Pšeničná piva byla v Čechách v 15.–17. století stejně obvyklá jako piva vařená čistě z ječného sladu. Piva vzniklá ze směsi sladů se začala vařit až později a předpokládá se, že to byl důsledek smíšeného výsevu na polích. Piva pšeničná byla tehdy dokonce převažující. Důvodem jejich ústupu byla pravděpodobně vyšší cena pšenice. Zajímavé je, že pšeničné pivo smělo být vařeno po celý rok, na rozdíl od světlého piva, které se vařilo jen v chladných měsících roku, tedy od září do dubna.

Pšeničné pivo a pivo s podílem pšeničného sladu
Velen
Černá Hora
Primátor
Hoegaarden
Staropramen
nefiltrovaný
Herold Březnice
4,8%
5%
4,9%
5%
5%
Pěna
5 velmi dobrá, 4 dobrá, 3 mírná střední, 2 špatná, 1 velmi špatná
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
Barva
5 typově správná, 4 vhodná, 3 ještě ucházející, 2 příliš světlá/tmavá, 1 nevhodná
4
4
4
4
3
4
4
4
4
4
Vůně/zápach
5 čerstvá/svěží, 4 čistá 3 ještě čistá, 2 lehce chybný zápach, 1 jasně chybný zápach
4
2
4
3
4
2
4
2
4
3
Hořkost
5 vytříbená, 4 dobře sladěná, 3 příliš silná/slabá, 2 nevlídná, 1 těžkopádná
3
4
3
4
4
4
4
3
4
4
Chuť
5 harmonická, 4 dobrá, 3 průměrná, 2 lehká chyba, 1 silná chyba
4
4
4
4
4
4
3
3
4
4
Celkový dojem
5 velmi dobrý, 4 dobrý, 3 průměrný, 2 malá chyba, 1 velká chyba
4
4
4
4
4
4
4
2
4
3

Vždy první hodnocení Ivan Chramosil, druhé Vladimír Jindřich

Ivan Chramosil Ivan Chramosil
Sládek pivovaru U Fleků v Praze. Člen Evropské a Světové degustační komise. Čtyřikrát byl vyhlášen Sládkem roku.
Vladimír Jindřich Vladimír Jindřich
Specialista v oboru pivovarnictví a gastronomie, prezentátor piva a pivního sommelierství, organizátor pivovarských akcí, poradce při realizaci stylových restaurací a pivnic.

Vybavení do přírody

Přihlašte se k odběru akcí slev a novinek

a získejte 100,- Kč na první nákup

Přibalte si sebou

Batoh Husky Marel 27 l
1 030 Kč1 290 Kč
Koupit
Batoh Dakine Network 26l
1 592 Kč1 990 Kč
Koupit

Zobrazit komletní nabídku

Jsme i na Facebooku

TOPlist