KLÁŠTERNÍ PIVOVAR STRAHOV

V roce 2001 se začal psát nový příběh Klášterního pivovaru Strahov. Jakmile se tato budova objevila v roce 2000 mezi těmi, které si je možné pronajmout, současný manažer pivovaru Marek Kocvera neváhal. A navázali samozřejmě na dlouholetou tradici vaření piva z minulosti, pokračují po téměř stoleté přestávce.

V současné době stojí za celým pivovarem zejména jeho současný manažer, jeho otec a samozřejmě sládek. Manažer Marek Kocverda před tím působil v Budějovickém Budvaru, v roce 2000 se rozhodl jít svou vlastní cestou.

První várku piva se tady podařilo uvařit v polovině roku 2001, na svátek sv. Norberta. A toto jméno nese pivo z tohoto pivovaru dodnes. Svatý Norbert je totiž patronem řádu premonstrátů, jež jsou vlastníky Strahovského kláštera v Praze. A jsou také velmi častými návštěvníky pivovaru a restaurace.

Ve Strahovském klášteře se pivo vařilo již v dávné minulosti. První zmínky o této skutečnosti se datují již do roku 1400. Již v té době to fungovalo podobně jako dnes – pivovar si pronajal pražský měšťan a ten zde pivo vařil. A jak šel čas, byla výroba několikrát na čas přerušena, například za husitských válek nebo za okupace Švédy. V 19. století byla jeho produkce tak malá, že stačila pouze pro mnichy a pracovníky kláštera. A roce 1907 byl pivovar zcela zrušen a budova pak sloužila jako hospodářské stavení.

Opětovné založení pivovaru, jeho kapacita

U obnovení fungování pivovaru stál sládek Matuška, který však po 6 letech působení odešel a založit si vlastní minipivovar v Broumech na Křivoklátsku.

V současné době je kapacita obnoveného Strahovského pivovaru 1700 hektolitrů ročně a další rozšiřování „bohužel“ možné není, neboť to nedovoluje rozloha památkově chráněného objektu, v němž se pivovar nachází.

Přibližně 95 % celé produkce pokryje spotřebu Strahovské restaurace, zbytek připadá na nejrůznější slavnosti nebo festivaly. Pro jiné hospody a restaurace bohužel produkce není.

Kromě pivovaru se jeho majitelé starají také o 2 přilehlé restaurace, jejichž celková kapacita je až 260 míst. A v letních měsících k tomu ještě musíme připočítat zahrádku, jejíž kapacita je dalších až 100 míst k sezení. Obsazeno tady mají téměř během celého dne – nejvíce kolem obědu a večeře, ale i v odpoledních hodinách. Díky svému skvělému umístění nedaleko Pražského hradu jsou mezi návštěvníky v převaze zahraniční turisté, případně čeští turisté, počet místních strávníků však narostl přibližně na 40 %.

Nabídka piv

Jako první pivo, které tady začali vařit, byl tmavý ležák. V té době byl mezi konzumenty zažitý předsudek, že každé tmavé pivo je nasládlé nebo dokonce sladké. Tento předsudek nejprve museli odbourat, a tak si vzali jako svůj vzor silně chmelené mnichovské pivo vařené již v 19. století.

Další překážkou byla cena piva. Ta ani v současné době není pro některé přijatelná (cena za 4 dcl je 59 Kč). Nicméně za poslední dobu přibylo těch, kteří si chtějí dopřát skvělé pivo, které neprošlo velkou průmyslovou výrobou. Standardní nabídku tvoří tři piva vařená po celý rok – 13 polotmavá, 14 tmavý ležák a 16 IPA.

Dále tady vaří celou řadu piv sezóních, jejichž chuť, přídané přísady a stupňovitost se odvíjejí od právě probíhajícího ročního období. Ochutnat tady tak můžete například 19 stupňový vánoční speciál (prosinec) nebo červenou jedenáctku určenou pro teplejší letní měsíce. S podzimem je spojeno pivo Sv. Norbert Antidepressant – obsahuje látky z čerstvého chmele, které mají relaxační účinky (ty se projeví dříve než alkohol). Letos v létě se poprvé rozhodli zkusit uvařit kvalitní ovocné pivo. Nejednalo se však o žádné pivo typu radler (tedy spojení piva a limonády), ale skutečně o ovocné pivo, kdy se ovoce (například višně) přidávají do piva už době jeho kvašení a vaření.

A to není z experimentů tohoto pivovaru všechno. Již po dva roky si tady můžete pochutnat na pivní zmrzlině a na výběr máte několik příchutí – čokoládovou, karamelovou nebo citronovou. V prvním roce vzbuzoval tento nový produkt nedůvěru, letos to byl již prodejní hit.

Ocenění

Kláštěnímu pivovaru Strahov se opravdu daří. Kromě toho, že prodá vše, co vyprodukuje a jeho obliba je velká, podařilo se mu získat také řadu zajímavých ocenění. Již nekolikrát obdržel ocenění „Minipivovar roku“ a jejich sládek získal ocenění „Sládek roku“. A kromě našich informací se jim podařilo uspět také za našimi hranicemi, kdy získali stříbrný a bronzový titul v soutěži „World Beer Awards“ v evropském kole.

Účast na takové či podobné soutěži má hned dvě velké výhody. Pokud se vám zadaří, můžete získat zajímavé ocenění a další nezanedbatelnou výhodou je možnost důkladně prozkoumat nabídku celého trhu.

Možná zajímavé je, že jiné minipivovary nepovažují za konkurenty, ale kolegy. Tvrdí, že na našem území ještě stále není minipivovarů tolik, aby si začali konkurovat.

A nám nezbývá nic jiného, než jim popřát mnoho úspěchů nejen mezi štamgasty a konzumenty, ale také na poli dalších soutěží. 

Přehled dílů seriálu o malých pivovarech a jejich pivě:

  1. ROZMACH  MALÝCH  PIVOVARŮ  U NÁS
  2. POTŠTEJNSKÝ CLOCK
  3. BRNĚNSKÝ  PIVOVAR  LUCKY  BASTARD
  4. PRAŽSKÝ  PIVOVAR  KOLČAVKA
  5. RADNIČNÍ  MINIPIVOVAR  JIHLAVA
  6. ZÁMECKÝ  PIVOVAR  FRÝDLANT
  7. PIVOVAR  FALKON
  8. PIVOVAR  NÁRODNÍ   (V   PRAZE)
  9. BRNĚNSKÝ  PIVOVAR  HAUSKRECHT
  10. KLÁŠTERNÍ   PIVOVAR  STRAHOV
  11. MĚŠŤANSKÝ  PIVOVAR  POLIČKA
  12. SOKOLOVSKÝ  PIVOVAR  PERMON

Vybavení do přírody

Přihlašte se k odběru akcí slev a novinek

a získejte 100,- Kč na první nákup

Přibalte si sebou

Stan MSR Freelite 3
12 946 Kč15 230 Kč
Koupit

Zobrazit komletní nabídku

Jsme i na Facebooku

TOPlist