JAK POZNÁTE ŠPATNÉ PIVO – 5 RAD OD MISTRA SVĚTA V ČEPOVÁNÍ

Mistrem světa v čepování piva je Čech, Lukáš Svoboda. Jak asi většina z nás ví nebo alespoň tuší, má konzumace piva také své pozitivní vlivy na náš organismus – například snižuje stres. Aby ale takto pozitivně mohlo působit, musí být správně načepované. Češi jsou pivaři, jsme pivní národ, ale pivní kultura u nás stále příliš doma není. Stále máme co zlepšovat.

Jak tedy máte poznat, že je pivo špatně načepované a měli byste jej číšníkovi vrátit? Existuje na to pět rad, které mohou být prospěšné jak pro konzumenty, tak také pro majitele restaurací a hospod, pokud své podniky chtějí zlepšit.

Ilustrační foto: Lokál v Dlouhé

1. Bublinky na skle

Pivo není šumivý nápoj, takže bublinky v něm nemají své místo. Pokud v pivu běhají bublinky po skle, může to být známka například špatně umyté sklenice. Nečistota pivo úplně ničí. Kromě bublinek poznáte nečistotu například tak, že pěna nezanechává zasychající mapy na vnitřní straně skla. Sklenice mohla být mastná a pěna tak po ní klouzala.

2. Padající pěna

Když na pivu nemáte už po pár minutách žádnou pěnu, je to známka toho, že je něco špatně. Pokud není chyba v čistotě sklenice, bude problém ve špatné teplotě piva. Pivo by totiž mělo mít okolo 6 stupňů a podobnou teplotu by měla mít také sklenice (vychlazují se). Stačí pozorovat práci výčepního a vše vám bude jasné – pokud totiž čepuje pivo přímo do sklenic, které stojí na polici, je to špatně. Sklenice by se měly před použitím vychladit alespoň tekoucí vodou, nebo ještě lépe by sklenice měly ležet ve dřezu, kde proudí studená voda. Proto například Lukáš Svoboda nedoporučuje pít v létě na festivalech pivo ze skla, ale pouze z kelímku, protože sklo udržuje teplo a pro pivo to není dobré.

3. Bublinky v pěně

Toto už je o něco složitější. Pěna by měla být krémová, hustá, protože jedině tak chrání pivo před zvětráním. Jestliže se trhá a rozpadá a jsou v ní velké bubliny, je to známka špatného načepování. Nejhorší stav je takový, že pod pípou stojí stále sklenice, do kterých pivo odkapává. Jen o trošku lepší, ale stále špatná je varianta, kdy je rozčepováno několik piv najednou nebo je pivo čepováno z větší výšky a pěna je pak přelévána mezi sklenicemi. Špatné je také to, když je načepováno a přineseno ke stolu sklenic více a ta přebývající se pak dostane na jiný stůl. Nejlepší by bylo čepovat pivo na jeden tah. Bohužel to ale každý výčepní neumí. Některé pivovary dokonce tvrdí, že se jejich pivo může čepovat třeba nadvakrát nebo natřikrát, ale platí, že pivo načepované najednou chutná lépe – má totiž správnou teplotu i poměr oxidu uhličitého. Někdo sice namítá, že takové pivo nadýmá, ale podle Lukáše Svobody by takový říz pivo mít mělo.

4. Špatný poměr piva a pěny

Stalo se vám, že jste si objednali hladinku, ale číšník vám přinesl pivo jen s tenkou vrstvou pěny? V tom případě to neudělal výčepní správně. Je dobré znát rozdíly ve stylech čepování, abyste věděli, co si objednáváte.
- hladinka – velké pivo s pěnou až po okraj sklenice; čepuje se s napůl otevřeným kohoutem pod úhlem 45 stupňů a postupně se sklenice narovnává a proud se otevírá na maximum
- šnyt – malé pivo načepované do velké sklenice (2 prsty piva a 3 prsty pěny sahající 1 prst pod okraj)
- mlíko – malé pivo načepované tak, že je celá sklenice zaplněná pouze pěnou
- čochtan – načepované pivo téměř bez pěny, takové pivo má největší říz
- pivo s čepicí – je oblíbené hlavně na Moravě, čepuje se nadvakrát, ale i to se dá udělat správně, aby pěna zůstala pevná a hustá

5. Ryska je daleko

Pokud dostanete správně načepované pivo, odpustíte i drobnou podmíru. Ale opravdu jen drobnou, protože okrádat se přece nenecháte. Správnou míru by pivo mělo mít už v době, kdy vám jej číšník nese. To se ale stává málokdy. Podle Lukáše Svobody by pivo mělo dojít nanejvýš do několika minut a můžete počítat s tím, že se hladinka zvedne maximálně o jeden centimetr.

Rada na závěr:

Pokud tedy vámi obdržené pivo má viditelně podmíru a ještě k tomu můžete pozorovat jiný z uvedených prohřešků, je to jasné. Tohle pivo není to správné.

Vybavení do přírody

Přihlašte se k odběru akcí slev a novinek

a získejte 100,- Kč na první nákup

Přibalte si sebou

Nůž Petzl Spatha
491 Kč630 Kč
Koupit

Zobrazit komletní nabídku

Jsme i na Facebooku

TOPlist