Bude se běžně prodávat v českých hospodách lahvové pivo?

Proč ne?! Pojďme se podívat do zahraničí a zkusme zauvažovat nad domácí situací v tomto segmentu.

Všichni občas vidíme, zejména v amerických filmech, jak hosté restaurací, barů či pivnic popíjejí lahvové pivo – mnohdy přímo z lahví. Pro nás je to věc dosud nepřijatelná. Myslíme si, že lahvové pivo do hospody tak nějak nepatří. To je však velký omyl. Jak to dělají u našich nejbližších sousedů, kteří mají pivní tradici podobnou té naší – v Bavorsku a Rakousku? Tam jsem se setkal mnohokrát s tím, že pokud si objednáte nějaké pivo ze sortimentu, které nečepují, vezmou příslušné značkové pivní sklo, vychlazené pivo z lednice do něj nalijí za výčepem a s příslušným pivním táckem vám půllitr naservírují. Nikdo se nad tím nepozastaví, nepodivuje a nepovažuje se to ani za chybu ani za podvod. Vždyť host vlastně dostane čerstvý produkt a ne zvětralé pivo, naražené mnohdy tři dny a víc. Takže v konečném efektu zákazník na tom vydělá. Bude se běžně prodávat v českých hospodách lahvové pivo?

A jak to vypadá z ekonomického hlediska? Jak vypadá ekonomicky prodej lahvového piva pro hostinského? Budete se divit, ale také velice dobře. Většina pivovarů prodává lahvové pivo obchodníkům za podstatně nižší ceny než pivo sudové. Má to svoji logiku. Nemusí investovat do drahých výčepních kompletů a ostatního zařízení nutného k prodeji sudového piva, včetně obalů, složité dopravy, sanitace atp. Pro zajímavost si srovnejme náklady, které má hostinský na zálohy za obaly při koupi 1 hl piva.

Nejenom méně peněz leží v zálohách na obaly, ale je potřeba i menší skladovací prostor, lahve jsou skladnější a také zbytečně neplýtváte elektrickou energií za chlazení. Nechladíte totiž najednou 100 piv, ale třeba jen 10 nebo 20 a ještě je doba na vychlazení kratší. Navíc například trvanlivost u sudového piva je v průměru 90 dní a u lahvového 180 dní. A každý pivovar rád dodá příslušné provozovně svoje značkové sklo, tácky, ubrusy atd., protože ušetří za výčepní zařízení několik desítek tisíc. Můžete namítnout, že čepované pivo je možná chuťově lepší, ale to platí jen při tom, když se vyčepuje celý sud najednou nebo během dne. Sudové pivo, které se čepuje dva i více dní, a k jeho čepování se používá mnohdy nevhodné tlačné medium (třeba vzduch) se doslova zničí a host nakonec pije nechutnou břečku.

Proč se tedy bránit lahvovému pivu v našich pivnicích, restauracích a hospodách, když každá lahev je vlastně originál a všichni nakonec vydělají?

Vybavení do přírody

Přihlašte se k odběru akcí slev a novinek

a získejte 100,- Kč na první nákup

Přibalte si sebou

Batoh Trimm Opal 40L
2 152 Kč2 690 Kč
Koupit
Karimatka Trimm Altea
1 520 Kč1 900 Kč
Koupit

Zobrazit komletní nabídku

Jsme i na Facebooku

TOPlist